naar inhoud

Over lambiekbieren

Wat is lambiek?

Lambiek is de basis voor een spontaan gistend bier bereid met tarwe en gerstemout. Tijdens het koken van het brouwsel, 'wort' genaamd, wordt er overjaarse hop aan toegevoegd. Hierna wordt de wort afgekoeld op een open koelschip, zodanig dat de wilde gisten die aanwezig zijn in de lucht, de wort kunnen infecteren en een spontane gistreactie op gang trekken. De wilde gisten die de gistingsprocessen teweeg brengen zijn enkel in de Zennevallei en het Pajottenland in zeer hoge concentratie aanwezig. Nadien rijpt de lambiek voor één of meerdere jaren op eikenhouten vaten.

Wat is Oude Geuze?

Oude Geuze wordt gemaakt van een mengeling van diverse lambieken die respectievelijk één, twee en drie jaar op eikenhouten vaten gegist hebben. Het unieke lambiekmengsel wordt op fles getrokken om vervolgens in een koele kelder te bewaren. Het lambiekmengsel gaat hergisten op fles waardoor er Oude Geuze ontstaat. Na minstens zes maanden hergisting kan je spreken van Oude Geuze. Oude Geuze kan mits goede bewaring meerdere jaren op fles blijven alvorens geconsumeerd te worden. Met de tijd wordt de smaak complexer en neemt de zurigheid verder af.

Wat is Oude Kriek?

Oude Kriek is een lambiekbier waar krieken een essentieel onderdeel van zijn. De krieken gaan –in hun geheel- op een vat jonge lambiek. Na een tijdje gisten de krieken en ontstaat er kriekenlambiek. Deze kriekenlambiek wordt vervolgens gemengd met lambiek die langere tijd op vat gegist heeft. Het lambiekmengsel wordt vervolgens op fles getrokken voor een 2e gisting op fles.

Wat is faro?

Faro is de oorspronkelijke naam voor het mengsel van lambiek met kandijsuiker. Voor de opkomst van de frisdranken was faro vanwege zijn zoete smaak vooral populair bij kinderen en vrouwen.